Gewoon leukNieuwtjes

Wetenschappelijk bewezen: Honden herkennen een slecht persoon.

honden

Hoe kan iemand niet van honden houden? Ik bedoel: zo’n heerlijk kwijlend, schattig bolletje vacht met niets anders te geven dan onvoorwaardelijke trouw, liefde en vriendschap. Ik bedoel: gemiddelde vent brengt het er slechter vanaf.

Heb je jezelf ooit weleens afgevraagd hoe het kan dat jouw trouwe viervoeter, die normaal gesproken een echte allemansvriend blijkt te zijn, ineens een overduidelijke afkeer lijkt te hebben tegenover je zojuist opgedoken Tinder-date? Onderzoek heeft uitgewezen dat je deze dan maar beter de deur kan wijzen, want het is nu ook bewezen dat honden een onbetrouwbaar persoon herkennen én dit dan ook laten blijken.

Het onderzoek is initiatief van Akiko Takaoka van de Kyoto Universiteit in Japan. De onderzoekers waren nieuwsgierig naar of een hond iemand zou vertrouwen, die tegen het dier loog.

Liegen tegen honden

Tijdens het experiment werden hondeneigenaren gevraagd om richting een ton met eten te wijzen. De honden liepen recht op de ton af. Daarnaast werd er gewezen richting een ton waar geen eten in bleek te zitten. Ook in dit geval gingen de honden recht op hun doel af, maar hier bleek niets in te zitten.
De derde keer dat er naar de ton werd gewezen deed de honden niets meer als er naar de bak met voer werd gewezen. Alle 34 honden lieten hetzelfde resultaat zien: ze waren het vertrouwen kwijt.

Niet meer om te kopen

Andere onderzoeken wezen al eerder uit dat honden gevoelig zijn voor hoe hun baas wordt behandelt door derden. Tijdens deze test werd de eigenaar gevraagd om andere mensen om hulp te vragen. Naderhand werd deze mensen gevraagd om de hond een snoepje te geven.
Wat bleek? De personen die enigszins onbeschoft of gemeen hadden gereageerd tegenover het baasje, waren niet ‘om te kopen’ met een lekkernij. Deze werden compleet vermeden.

Kortom: honden zijn zich bewust van de sociale omgangsregels tussen mensen en hebben het instinct om kleine signalen dat ‘er iets niet klopt’ op te pikken.
Dus gedraagt jouw allerbeste vriendje zich de volgende keer buitengewoon vreemd in de buurt van de postbode? Dan zal hij vast wel iets op zijn geweten hebben. Because, Fikkie said so!

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Shares